12-04-11

MarathonTempo

 

Opdracht: MT  5 x 2000m (7:48) - pauze 4min - totaalafstand: 17km

 

 

Vandaag stond er intervaltraining op het programma. Geen echte snelheidstraining, maar 5 x 2km aan marathontempo met 4min rust tussen de versnellingen.

 

Ik ben van thuis naar de tartanpiste in Alken gelopen omdat dit zowat het enige echte vlakke verkeersvrije parcours in de buurt is.

 

Na 4.8km, incl. enkele acceleraties bereikte ik de piste. In de verte zag ik donkere wolken met neerslag en net bij mijn start kreeg ik een hagelbui op mijn dak. ‘Da begint al goe’ dacht ik nog. Gelukkig waren het maar hele kleine hagelbolletjes, wit en niet van lood. Ik werd er niet eens nat van. Er stond ook een felle wind, maar doordat ik op de piste liep had ik daar niet alleen de nadelen maar ook de voordelen van. Toch is dit niet bevorderlijk voor snelle tijden. Maar kom, ik hoefde geen sprintjes te trekken, want ik denk dat die niet tot de elementaire onderdelen van een marathontraining behoren. Ik was dan ook niet super aerodynamisch gekleed: fladderende joggingbroek en vest en mijn zware Nimbus trainingschoenen.

 

Het schema van 2u45 geeft 7:48 (MT = marathontempo) aan voor 2km maar omdat mijn gemiddelde marathontijd 3u10 is, staat mijn 2km MT gelijk aan 9:00. (Als je een volledige marathon loopt aan 4:30/km kom je bij de 3u10 uit.) Verder waarschuwt Steffny ervoor dat oudere lopers toch enige voorzichtigheid in acht moeten nemen bij versnellingen. En omdat ik net uit blessure kom (rechter mediale meniscus) en ik de uiteindelijke scheur in de reeds gehavende meniscus op diezelfde piste heb opgelopen tijdens mijn vorige marathontraining, besloot ik om niet te zot te doen. Ik koos er dan ook voor om mijn training tegen de looprichting in te doen zodat de knie naar de andere kant overhelt in de bochten. De blessure had ik ook opgelopen bij een draai naar links.

 

Het is trouwens nog geen volledige twee dagen geleden dat ik een 10km wedstrijd heb gelopen (10.2km in 42:41) dus komt deze oefening ook nog eens een dag te vroeg. Maar ja, ik wilde geen tweemaal achter elkaar van het schema afwijken J

 

Toch liep ik iets sneller dan nodig. Mijn tijden waren: 8:00 – 8:07 – 8:05 – 7:56 – 7:48 en de 4min pauze tussenin vulde ik op met 400m joggen. Dat brengt mijn totaalafstand vandaag op 21.2km en dit was dus andermaal een geslaagde training.

14:36 Gepost door Raphael Van Den Broeck in Sport | Permalink | Tags: marathontraining, marathon |  Facebook |