13-04-11

Maatje Romain, de marathonkampioen

 

Opdracht: 100min aan 5:20 (19km)

 

 

Vanochtend vroeg, het was pas licht en nog ijskoud buiten, en nog voor de dagelijkse douche, heb ik even het melkzuur uit de benen gelopen op de Finse piste. Heel traag, aan 6:03/km. Slechts goed voor 4.9km, maar ik beschouw het als mijn aperitief voor het ontbijt. De rest van mijn dagelijkse training volgde om 17u30.

 

Waarom zo laat pas? Wel, mijn maatje Romain had me gevraagd om samen te trainen. Dat doet hij wel eens meer als we een marathon hebben gepland. Hij doet zijn lange duurlopen en de intervalsessies niet graag alleen. We zullen ook dezelfde marathon lopen. Er is maar één verschil: Romain is een echte marathonloper en ik niet. Romain heeft ook een behoorlijke staat van dienst. Hij is meerdere malen Belgisch Kampioen marathon in zijn categorie en ook in kortere afstanden, zoals halve marathon en 10km en 5km, heeft hij nationale titels. In onze categorie heeft hij ook bijna alle clubrecords op zijn naam, van 400m tot marathon, uitgenomen eentje: de mijl, want die heb ik hem kunnen afsnoepen, en daar heeft hij me nog zelf bij geholpen ook. Alleen vermoedde hij niet dat ik in de laatste ronde nog wat kruid in de sloffen had. Maar Romain loopt een MarathonTempo van 4:00/km en hij is goed voor een tijd onder 2u50.

 

Voor mij is de marathon is eigenlijk iets te lang. Ook volgens onze trainer ben ik eerder geschikt om halve fond te lopen (800m en 1500m) en zouden de medailles voor het grijpen liggen voor me, in mijn categorie wel te verstaan. Helaas heb ik een broertje dood aan pistemeetings en ik zal er zelden te vinden zijn. Ik zie me ook geen 100km ergens naartoe rijden om daar 5min te lopen. Dat is toch volledig buiten verhouding. Nee, geef mij maar de gewone stratenlopen. Dat mag zelfs in de stad zijn, maar liefst doe ik lange rechte trajecten op verharde bodem, langs het kanaal bijvoorbeeld. En daar heb ik dan één of twee uur plezier van.

 

Enfin, om 17u30 liepen Romain en ik een vijftal km rond het domein de Alk, waar onze club gevestigd is en om 18u liepen we met de andere zeven of acht fossielen het vaste parcours van ca. 11km door Alken en Wellen.

 

Romain deed nog wat interval onderweg en ik kreeg het halfweg al moeilijk. Toch liepen we slechts tussen 5:00 en 5:20. Waarschijnlijk zat de intervaltraining nog in de benen.

 

Ik heb 16.85km gelopen in 1:27:19 (5:11/km).

 

Daarna wordt er gezamenlijk gedoucht en worden er abdijbieren genuttigd in de chalet aan de piste, maar dan zit ik al lang in mijn wagen om thuis te douchen en van mijn avondmaal te genieten.

 

Dagtotaal: 21.7km

 

Algemeen gevoel vandaag:

De avond is niet mijn favoriete tijdstip voor training, ’s ochtends heb ik meer energie.

Lichte irritatie aan de rechterknie net onder de patella en dit sinds de intervaltraining van gisteren.

Weeral vrij veel last van reuma; ontstekingsremmers zijn noodzakelijk.

 

 

 

21:08 Gepost door Raphael Van Den Broeck in Sport | Permalink | Tags: marathontraining, marathon |  Facebook |