29-04-11

Zonder kleerscheuren

 

Opdracht: 13km in 70min (5:20)

 

Uitgevoerd: 12.6km in 67min  (5:19)

 

 

Ik had mijn trainingsweek zo gemanipuleerd dat de 16km fartlek van donderdag samenviel met de estafetteloop in Ziekeren op vrijdag. Doordat maatje Romain afzegde wegens kampioenschap van de petanque en maatje René het vroege startuur niet kon halen, kwam deze estafetteloop te vervallen voor mij want ik viel zonder partner. Daarmee heb ik dan ook de 16km fartlek  vervangen door 13km in 70min die normaal op het schema stond. Ook al omdat er overmorgen een 10km – test op het programma staat en omdat deze samenvalt met de Tungri Run waar ik de 10 mijl ga meelopen. Wat mijn test zes kilometer zwaarder maakt.

 

Vanochtend heb ik 12.6km op de Finse piste gelopen waarbij ik toch driemaal een 600-tal meter voluit ben gegaan om nog een beetje snelheid in te bouwen. Dit is alleszins een minder zware training dan de 7 of 8 maal 1000m interval die de lopers vanavond tijdens de estafetteloop op hun actief zullen krijgen. En verder heb ik nu een halve dag meer om te rusten.

 

De voorbereidingstraining van morgen (8km in 45min) ga ik vervangen door een fietstochtje van 40km. Dit zal dan gebeuren tijdens de herdenkingsrit voor mijn vader die door onze wielerclub in Borsbeek wordt ingericht.

 

Ook nadien zal ik geen tijd hebben om te lopen omdat ik dan verwacht word op het verjaardagsfeestje van mijn kleinzoon Zinio. Die wordt vier jaar.
En hier wacht me de zware taak om dit feestje zonder scheerkleuren door te komen. Ik bedoel daarmee dat ik me ’s anderendaags niet met ontwenningsverschijnselen en met trillende hand moet scheren zodat het witte scheerschuim niet rood kleurt. Scheerkleuren dus.


Dit alles om zondag fris in Tongeren te geraken voor de Tungri Run. Niet dat ik me volledig als asceet ga opstellen. Ik zal wel degelijk enkele biertjes in mijn kamizolen gieten, maar ik streef wel naar een waterig einde om het alcoholgehalte te verdunnen.

 

En wat de Tungri Run betreft, ik hoop op een plekje in de top vijf bij de 55-plussers. Bij de eerste uitgave van de HC in Zolder was ik 9de en bij de tweede in Borgloon was ik 6de  in de categorie van de oudste masters. Ik heb dus vertrouwen in de stijgende lijn. Dat Ambiorix maar wat kleren aantrekt als ik morgen voorbij scheur of hij zal een valling opscharrelen.

 

 

16:20 Gepost door Raphael Van Den Broeck in Sport | Permalink | Tags: marathon, marathontraining |  Facebook |

28-04-11

Een waterig einde

 

Opdracht: 18km in 100min (5:20) + versnellingen

 

Uitgevoerd: 15.87km in 78min (4:56) zonder versnellingen maar wel in crescendo aan het einde

 

 

De gelukkige bezitters van een reumabarometer kunnen voorspellen wanneer het gaat regenen. En dat heb ik vorige nacht en ook vannacht mooi voelen aankomen. Mijn barometer heeft me niet in de steek gelaten. Hoewel ik in een droog bed lag voelde ik nattigheid. En dan moet ik eruit. Dan heb ik beweging nodig om de pijn te onderdrukken. Heb vorige nacht en vannacht dus meer door het huis lopen spoken dan dat ik in mijn bed heb gelegen.

 

Het was al de ganse voormiddag overtrokken en lekker warm kon je het ook niet noemen. Ik had mijn training rond het middaguur gepland, dan zijn de reumapijnen fel gereduceerd zodat ik kan lopen en ik hoopte ook nog droog te blijven. In de versnellingen had ik weinig zin. De intervaltraining van gisteren zat nog in de benen.

 

Ik zou mijn 15-km parcours lopen met wat extra versnellingen op de dreef in Stevoort. En toen ik daar aankwam zag ik een donkere lucht boven Herk-de-Stad en Kuringen. Ik besloot zo vlug mogelijk terug huiswaarts te lopen en daar nog even de wijk rond te lopen met wat versnellingen.

 

De bulten voor de wijk liet ik links (eigenlijk rechts van mij) liggen en liep naar de grote weg. Van daaruit zag ik donkere wolken boven het dorp trekken. De kerktoren was nog nauwelijks te ontwaren. En ja, in de laatste anderhalve km had ik van Jan. Jan de regenman. Het begon plots te gieten en wel 1000-en druppels vielen tegelijk op mijn petje dat ik diep tot boven mijn ogen had getrokken zodat de klep mijn brilleke nog enigszins droog hield. Gelukkig was er amper wind bij.

 

De laatste km’s die ik door de wijk wilde doen vielen dus in het water. De geplande versnellingen werden herleid tot 1. Ik snelde zo snel mogelijk naar huis. En toen ik thuis kwam werd het lichter en lichter en begon de zon te schijnen. Foute timing! Eén stomme regenbui op de ganse dag en die moest mij net treffen. Ik was nat tot in mijn reet. Maar kom, mijn tuintje zou er wel bij varen. Een mens moet natuurlijk wat over hebben voor de natuur.

 

 

16:20 Gepost door Raphael Van Den Broeck in Sport | Permalink | Tags: marathon, marathontraining |  Facebook |

27-04-11

1000-en

 

Opdracht: 15km (incl. 5 x 1000m aan 3:30 - 400m joggen tussenin)

 

Uitgevoerd: 14km (incl. 5 x 1000m - 50m wandelen en 150m joggen tussenin)

 

 

Het was een jas frisser en het regende er nog bij ook. En wegens geen tijd en andere beslommeringen vandaag moest ik nog ’s avonds trainen ook. Wat mij het meeste tegensteekt is dat ik mijn aperitief van 17u niet kan hebben en dat ik dan nog buiten moet ook. Ook ook ook.
In plaats van me aan mijn pc te nestelen bij het illustere geluid van het korte scheetje dat een Westmalle Tripel pleegt te laten bij het ontkurken, stapte ik droogweg in de wagen om me naar de natte piste van Alken te begeven. Weer met mijn zware Nimbussen aan om even van een lichte snelheidstraining te ‘genieten’.

 

Precies na mijn relaxte opwarming van 4.5km op de tartanpiste bereikte toevallig ook maatje Romain het slagveld. En toevallig ook voor vijfmaalduizend!. Hij had gisteren zijn geplande tienmaalduizend maar voor de helft afgewerkt en het was zijn snelle fietstocht die als aperitief roet in zijn eten had gegooid. Hij verdeelde zijn zware training over twee dagen en dus kwam hij vanavond voor het dessert.
Dat was een onverwachte meevaller voor ons beiden zodat we die training samen konden aflabeuren.  Ja, van het ‘werk’woord aflabeuren. Aflabeurde, afgelabeurd.

 

Romain had al 8km op zijn actief zitten toen we aan het snelle werk begonnen. Romain heeft uithouding op overschot maar pure snelheid behoort niet tot zijn kwaliteiten. Hij klopt me ook in bijna alle wedstrijden maar als hij me meeneemt naar de meet is hij altijd gezien. Romain sprint als een strijkijzer.


De eerste tweeënhalve ronde deden we zij aan zij, zij het dat ik in baan twee liep. De volgende drie rondjes liep ik op eigen snelheid en het vijfde liepen we weer broederlijk samen.

 

Mijn tijden: 3:45 – 3:35 – 3:33 – 3:31 – 3:42 (opa is te oud om de gestelde tijden van 3:30 te halen)

 

Samen liepen we nog 4km uit.

 

 

21:24 Gepost door Raphael Van Den Broeck in Sport | Permalink | Tags: marathon, marathontraining |  Facebook |