22-05-11

Bleukensrun in Balen

 

Opdracht: Crescendo 34km in 2u45 (5:20 – 4:50 – 4:20) 

Uitgevoerd: 6km in 32min (5:20) + 21.1km in 1:28:40 (4:12)

 

 

Om 8u arriveerde ik op de parking aan de start en draaide de sluismeester van Balen zijn sas open. Het regende heel even pijpenstelen, oude wijven en katten en honden. En de Balenaren werden nat, uitgenomen Tom Boonen want die moet in Monaco zijn neus voltrekken en een paar Lamborghini’s in de prak rijden. De sluismeester had een korte dienst vandaag want een kwartiertje later was het al droog en kon ik de wagen uit. Er was nog niet veel volk en er zou ook niet veel volk opdagen. Dit is een kleinschalige wedstrijd zonder dikke prijzen.

 

Er wordt gelopen in rondes van 10.548m. Er was een kinderloop van 1km, een 6km wedstrijd en verder nog de wedstrijdafstanden van 1, 2 of 4 rondes waarbij dus de laatste een marathon was, die ook in estafette kon gelopen worden.

 

Het parcours was vlak en nagenoeg volledig verhard, doorheen rustige woonwijken, een mooi stuk langs het kanaal en een klein stukje door het bos. Er waren twee bevoorradingen onderweg en eentje aan de doorgang van de aankomst. Er was water, en aan de doorgang van de aankomst was water, sportdrank en wat versneden fruit zoals appelen, sinaasappelen en bananen. 

 

Om 9u vertrokken de marathonlopers en ik vertrok mee. De ganse meute (van amper 30 lopers) werd vooraf gegaan door een fietser en dat bleek een begeleider te zijn van één van de lopers, dat was dus niet verboden. De bui was uitgeklaard en er stond een klein beetje wind. Na een kleine kilometer draaiden we het jaagpad naast het kanaal op en daar stond die wind dan wel pal tegen. Ik liep ongeveer 3km mee en de benen voelden goed aan. Dan wenste ik de lopers succes en draaide ik terug want het vertrek van de halve marathon stond om 9u30 genoteerd. Toch had ik me misrekend en even dacht ik dat ik die start nog zou missen. En voor te vertrekken wilde ik nog even plassen, mijn veters dubbel knopen en mijn petje in de wagen zwieren, maar niets van dat alles ... Toen ik in de rechte lijn naar de start liep zag ik dat iedereen al klaar stond om te vertrekken. De man met de revolver zag me aankomen en toen ik nog 50m van de startlijn verwijderd was stak hij zijn revolver de lucht in. Ik haastte me natuurlijk en net toen ik aan de startlijn arriveerde schoot hij af. Oef. Ik was al buiten adem, maar toch vertrok ik redelijk snel. Eerste km aan 4:13. Ik denk dat er een klein tiental voor me uit liep en ik liep met twee anderen achter me. Met de wind tegen aan het kanaal nam er toch ene met een rood shirt de kop over en moesten ik en de andere iets versnellen om in zijn spoor te blijven. We klokten de tweede km af op 4:06. Mooi tempo, ik besloot om dit te blijven volgen. Maar ik had verkeerd gedacht, de rode versnelde nog en ik liet hem gaan. De blauwwitte achter me bleef in mijn spoor. Na ongeveer 4km was er een bevoorrading, maar ik drink nooit bij afstanden van 21km of minder en zo kwam ik terug aan de kop. De rode en de blauwwitte volgden me. En zo bleef ik tot aan de 7de km de locomotief voor twee 10km lopers. Toen kregen we terug de wind tegen en liet ik hen voor, hen beiden succes wensend. De blauwwitte zei me dat hij de andere toch nog wilde kloppen en ik besloot hen te volgen uit nieuwsgierigheid. Op een kruispunt gaf een seingever de richting te laat aan en beide lopers voor me twijfelden. Ik liep daar enkele meters achter en toen ik wist welke richting ik uit moest zat ik weer aan de kop omdat de anderen uit hun ritme waren. Ik besloot te versnellen, wie me wilde volgen moest maar gas geven. De rode gaf verstek en de blauwwitte volgde. Aan de aankomst liep hij me voorbij en bedankte me. Ik was halfweg.

De tweede ronde werd wel wat moeilijker voor me. De wind stond weer tegen, al net voor het kanaal en ook erlangs. Op het lange stuk naast het kanaal was niemand te bekennen. Liep ik eerste, tweede of negende, ik wist het niet. Mijn tempo zakte. Bij de eerste bevoorrading maakten we een bijna 180 graden bocht. Ik zag iemand naderen en het leek Raf te zijn. Ik kende hem van een wedstrijd in Mol van enkele jaren geleden maar was niet zeker dat hij het was. Als het de Raf was die ik kende, was mijn plek in gevaar en diende ik te versnellen en dat deed ik dan ook. De wind stond mee en ik haalde terug tijden van 4:10 per km. In de laatste 200m naderde ik Paul en zijn gezelschap. Zij liepen de marathon. Paul zei dat ik tweede liep in de halve marathon en hij moedigde me aan. Mijn beoogde tijd van 1:25 zat er al lang niet meer in maar ik versnelde en Paul bleef naast me lopen zodat ik toch nog binnen de 1:29 eindigde. Bedankt Paul.

Raf werd derde, een minuutje na me en hier moet ik vermelden dat de zoon van Raf ons beiden de broek had afgedaan. Hij had zijn wedstrijd gewonnen.

Na een aangenaam warme douche, ik had kou gekregen bij het nakaarten na de wedstrijd, genoot ik nog van een Leffe en de leuke sfeer aan de aankomst. Als prijs mocht ik een fruitkorf ontvangen.

 

Gesteld weektotaal: 129km

Behaald: 124km

 

 

21:03 Gepost door Raphael Van Den Broeck in Sport | Permalink | Tags: marathon, marathontraining |  Facebook |