14-06-11

Na de vakantie

 

Na twee weken vakantie in Kreta heb ik de draad weer opgenomen. Niet de draad van de training, ook niet de draad van Ariadne, de dochter van de Krentezerkoning Minos, die Theseus, de Atheense held, haar hulp aanbood om uit het labyrint te geraken nadat hij de Minotaurus had overwonnen. Nee, het gaat over de draad van het optekenen van mijn trainingservaring.

 

Het werden twee warme weken daar in Rethymnon, waar ik meestal om 6u ’s ochtends en bij de opkomende zon, mijn looptraining deed. Het was dan nog rustig op de grote weg van Platanes naar de wandeldijk van Rethymnon, een grote weg die voor 90% van voetpaden was voorzien. Ik liep er ongeveer 2.5km op voor ik de dijk bereikte. Van daaruit liep ik heen en weer over de dijk, die 2.9km lang is en waar ’s ochtends redelijk wat lopers, locals en toeristen, hun kunnen komen etaleren tussen de vroege sportieve vlotte wandelaars. Later op de dag wordt lopen te moeilijk wegens de plaatselijke drukte, die duurt tot laat in de avond.

 

 Ik word meestal heel vroeg wakker en wat kan ik dan beter doen dan lopen. Dit bevalt me het beste. Dan is de maag leeg en voel ik me fit. Dan hoef ik achteraf niet meer te denken aan het lopen zodat ik er, samen met mijn vrouw en al dan niet met de wagen, de ganse dag op uit kan trekken. Maar 's morgens laat ik mijn vrouw achter in de armen van Morpheus en haar dag begint als ik de hotelkamer weer binnenkom. 
 

Slechts een drietal malen heb ik in de namiddag gelopen omdat we ’s avonds een BBQ of een feestje hadden gehad. Het was dan meer dan 30 graden maar dat vind ik best aangenaam. Probleem is dat ik dan mijn maaltijden en ander vertier van die dag moet regelen naar mijn training. Ik heb na een lichte maaltijd al minstens drie uur nodig om zonder problemen te kunnen lopen en ’s avonds lopen is al helemaal uit de boze wegens mijn AA (actueel alcoholgehalte). Het is dan ook enkele malen voorgevallen dat ik ietwat boven mijn theewater ben gaan slapen. Maar het was nu eenmaal vakantie.

 

Ik heb wel alle trainingen afgewerkt volgens mijn schema en ik ben slechts 2kg bijgekomen tijdens het goede Griekse leven.

 

Dit waren de trainingen: 

31/5: 16.9km - 1/6: 16.3km - 2/6: 16.2km - 3/6: 12.5km (op de loopband, dit na twee uur wandelen) - 4/6: 33.4km - 5/6: 10.6km - 6/6: 16.2km (incl. 10km snel) - 7/6: 10.8km - 8/6: 23km (incl. 3 x 5000m snel) - 9/6: 12km (op de loopband) - 10/6: 8.2km rustig (na een lange strandwandeling) - 11/6: 27km (aan vlak tempo 4:45/km) - 12/6: 10.8km.

 

Gisteren, maandag 13 juni, hebben we om 10u30 en vanuit Iraklion de terugvlucht naar Maastricht aangevat, met een tussenlanding in Groningen. Ik had mijn wagen op de luchthaven van Beek (Maastricht) geparkeerd zodat we omstreeks 17u thuis waren. Een goede twee uur later liep ik in de regen van Terkoest waar onze jaarlijkse avondloop plaatsvond. De wedstrijd startte om 20u en dat is precies het startuur van de geplande marathon. Deze laatste trainingsweek zal ik dan ook mijn loopactiviteiten, tegen mijn bioritme in, verleggen naar de avond, het tijdstip van de marathon. 

 

Op mijn schema stond de laatste snelle training: 3 x 1500m aan marathontempo, genoeg om alle cellen van hun glycogeenvoorraad te verlossen zodat vanaf vandaag het opstapelen van de koolhydraten kan beginnen. Ik heb deze training dan ook verricht tijdens de avondloop in Terkoest, een wedstrijd die traditioneel door regenvlagen wordt begeleid. Na de opwarming en tijdens de eerste drie rondjes heb ik mijn snelle anderhalve kilometer gelopen. Het laatste rondje ben ik rustig blijven joggen tot aan de aankomst.

 

Geheel tegen de gangbare traditie in ben ik redelijk vroeg, en na slechts één biertje, huiswaarts gereden. Vanaf nu is alcohol taboe en gaan we resoluut voor rust, deegwaren en rijst. Er staan nu nog twee superkorte souplesseloopjes en een rustdag op het programma.

 

Eindelijk rust, of … stilte voor de storm.

 

 

08:53 Gepost door Raphael Van Den Broeck in Sport | Permalink | Tags: marathon, marathontraining |  Facebook |